Statistikat

Sa i përmbushë nevojat kjo ueb-faqe për Studentë?
 

Vizitort Online

We have 2 guests and 1 member online

Kërko në Web

AdministratoriE-Mail

Kliko për tu kyqur në e-mail:

Programi i Studimeve

 

PLANPROGRAMI I D.SH.P- UNIVERSITETI I PRISHTINES 2010

Semestri i parë

Nr.

Lëndët mësimore

Orë

në javë

Statusi

i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/

bashkëpunëtori

1.

Hyrje në shkencën politike

3+2

O

7

Prof. Ass. Dr. Arben Hajrullahu

Ass. MA. Pëllumb Kelmendi

2.

Sistemi politik i Kosovës

3+2

O

7

Prof.Dr.Arsim Bajrami

Ass.MA.Jehona Lushaku

3.

Makroekonomi

2+2

O

6

Prof.Asc.Dr.Sejdi Rexhepi

Ass.MA.Pëllumb Kelmendi

4.

Shkrim akademik dhe mendim kritik

2+2

O

5

Prof.Asc.Dr.Agim Zogaj

Ass.MA.Lundrim Aliu

5.

Gjuhë angleze

0+4

O

5

Leonora Kryeziu

Gjithsej

10+12=22

30

Semestri i dytë

Nr.

Lëndët mësimore

Orë

në javë

Statusi

i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/

bashkëpunëtori

1.

Hyrje në politikën krahasimtare

3+2

O

7

Prof.Ass.Dr.Zenun Halili

Ass. MA. Pëllumb Kelmendi

2.

Histori e filozofisë politike

2+2

O

6

Prof.Asc.Dr.Ramush Mavriqi

Ass.MA.Blerim Latifi

3.

Hyrje në hulumtimin në shkenca politike

2+2

O

6

Prof.Ass.Dr.Bekim Baliqi

Ass.MA.Seb Bytyci

4.

Hyrje në marrëdhëniet ndërkombëtare

2+2

O

6

Prof.Dr.Enver Hasani

Ass.Dr. Remzije Istrefi

5.

Gjuhë angleze për politologë

0+4

O

5

Leonora Kryeziu

Gjithsej

9+12=21

30

Semestri i tretë

Nr.

Lëndët mësimore

Orë në javë

Statusi i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/

bashkëpunëtori

1.

Metodat kualitative dhe kuantitative në shkencën politike

3+2

O

7

Prof. Ass. Dr. Arben Hajrullahu

Ass.MA.Lundrim Aliu

2.

Politikat publike dhe analizat e politikave

3+2

O

7

Prof.Ass.Dr.Bekim Baliqi

Ass.MA.Seb Bytyci

3.

Hyrje në institucionet dhe politikën e Unionit Evropian

2+2

O

6

Prof.Dr.Hajredin Kuci

Ass. MA Jehona Lushaku;

Ass. MA. Bekim Collaku

4.a)

Sociologji

2+2

Z

5

Prof.Dr.Ibrahim Berisha

Ass.MA.Shemsi Krasniqi

4.b)

E drejta dhe politika

2+2

Z

5

Dr.Avni Mazrreku

Ass.MA.Afrim Hoti

5.a)

Të drejtat e njeriut, të drejtat e pakicave dhe barazia

2+2

Z

5

Dr. Remzije Istrefi

5.b)

Historia bashkëkohore botërore

2+2

Z

5

Prof.Ass.Dr.Ibrahim Gashi

Gjithsej

12+10=22

30

Semestri i katërt

Nr.

Lëndët mësimore

Orë në javë

Statusi i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/bashkëpunëtori

1.

Teoritë politike bashkëkohore

3+2

O

7

Prof.Ass.Dr.Bekim Baliqi

Ass.MA.Xhelal Shehu

2.

Politikë botërore

3+2

O

7

Prof. Ass. Dr. Arben Hajrullahu

Ass. MA. Pëllumb Kelmendi

3.

Mediat dhe politika

2+2

O

6

Prof.Asc.Dr.Agim Zogaj

Ass.MA.Ardian Kastrati

4.a)

Mikroekonomi

2+2

Z

5

Prof.Dr.Sejdi Rexhepi

4.b)

Politikë krahasimtare

2+2

Z

5

Prof.Dr.Zenun Halili

5.a)

Filozofi politike bashkëkohore

2+2

Z

5

Prof.Dr.Kadri Metaj

5.b)

Çështjet gjinore dhe politika

2+2

Z

5

Dr.Remzije Istrefi

Gjithsej

12+10=22

30

Semestri i pestë

Nr.

Lëndët mësimore

Orë në javë

Statusi i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/bashkëpunëtori

1.

E drejta ndërkombëtare publike

3+2

O

7

Prof.Dr.Enver Hasani

Ass.MA. Afrim Hoti

2.

Organizatat ndërkombëtare

3+2

O

7

Dr.Remzije Istrefi

MA. Ass. Jehona Lushaku

3.

Kombformimi dhe shtetformimi

2+2

O

6

Prof.Ass.Dr.Enver Hoxhaj

Ass.MA.Basri Muja

4.a)

Politika e jashtme dhe e sigurisë e Unionit Evropian

2+2

Z

5

Prof.Dr.Haxhi Ferati

4.b)

Ekonomia politike ndërkombëtare

2+2

Z

5

Prof.Dr.Sejdi Rexhepi

5.a)

Kultura politike dhe komunikimi

2+2

Z

5

Prof.Asc.Dr.Agim Zogaj

Ass.MA.Ardian Kastrati

5.b)

Politika e vendeve të zhvilluara dhe vendeve në zhvillim

2+2

Z

5

Prof.Ass.Dr.Bekim Baliqi

Ass.MA.Xhelal Shehu

Gjithsej

12+10=22

30

Semestri i gjashtë

Nr.

Lëndët mësimore

Orë në javë

Statusi i lëndës

Numri i ECTS

Mësimdhënësi/

bashkëpunëtori

1.

Partitë politike, zgjedhjet dhe demokracia

2+2

O

5

Prof. Ass. Dr. Arben Hajrullahu

Ass.MA.Xhelal Shehu

2.

Politikat e Unionit Evropian

2+2

O

5

Dr.Avni Mazrreku

MA. Ass. Jehona Lushaku

3.

Punimi i diplomës

0+4

10.000=15.000 fjalë

O

10

4.a)

Diplomacia - teoria dhe praktika

2+2

Z

5

Prof.Ass.Dr.Ibrahim Gashi

MA. Ass. Lundrim Aliu

4.b)

Transicionet demokratike

2+2

Z

5

Prof.Dr.Zenun Halili

MA. Ass. Xhelal Shehu

5.a)

Politika krahasimtare e Ballkanit

2+2

Z

5

Prof. Asc. Dr. Enver Hoxhaj;

MA. Basri Muja

5.b)

Studimet e paqes dhe konfliktit

2+2

Z

5

Prof.Dr.Haxhi Ferati

Gjithsej

12+10=22

30

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

DEPARTAMENTI I SHKENCAVE POLITIKE

PLANPROGRAMI I VJETER

VITI I PARË

SEMESTRI I

(KY VIT NUK VLEN PER VITIN AKADEMIK 2010/2011!)

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

Hyrje në shkenca politike

O

2+2

7

2.

Filozofia politike klasike

O

2+2

7

3.

Sociologji e përgjithshme

O

2+2

6

4.

Shkrim akademik

O

2+2

5

5.

Gjuhë angleze

O

0+4

5

Gjithsej

8+12=20

30

SEMESTRI II

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

Sistemet politike

O

2+2

7

2.

Hyrje në politikën krahasimtare

O

2+2

6

3.

Politika dhe qeverisja e ShBA-ve

O

2+2

6

4.

Historia e marrëdhënieve ndërkombëtare

O

2+2

6

5.

Gjuhë angleze

Z

0+4

5

6.

Hyrje në ekonomi politike

Z

2+2

5

Gjithsej

10+12=22

30

VITI I DYTË

SEMESTRI III

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

Teoritë politike

O

2+2

7

2.

Teoritë e marrëdhënieve ndërkombëtare

O

2+2

7

3.

Media dhe politika

O

2+2

6

4.

Sistemi politik i Kosovës

Z

2+2

5

5.

Historia politike e Evropës Juglindore

Z

2+2

5

6.

Gjeografia politike me gjeopolitikë

Z

2+2

5

7.

Organizatat ndërkombëtare

Z

2+2

5

Gjithsej

10+10=20

30

SEMESRI IV

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

Hyrje në politikat analitike

O

2+2

7

2.

Bazat e qeverisjes

O

2+2

7

3.

Kombi dhe globalizimi

O

2+2

6

4.

Të drejtat e njeriut

Z

2+2

5

5.

Historia e diplomacisë

Z

2+2

5

6.

Politika dhe ekonomia botërore

Z

2+2

5

7.

Psikologji sociale

Z

2+2

5

Gjithsej

10+10=20

30

VITI I TRETË

SEMESTRI V

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

E drejta ndërkombëtare publike

O

2+2

7

2.

Politika botërore

O

2+2

7

3.

Hyrje në metodologjinë e shkencave politike

O

2+2

6

4.

Filozofia politike bashkëkohore

Z

2+2

5

5.

Politika publike

Z

2+2

5

6.

Financa publike

Z

2+2

5

7.

Hyrje në politikat e sigurisë

Z

2+2

5

Gjithsej

10+10=20

30

SEMESTRI VI

Nr.

Lënda

Statusi

Orë

ECTS

1.

Analiza politike dhe politika ekonomike

O

2+2

7

2.

Institucionet dhe politika e UE-së

O

2+2

7

3.

Punimi i diplomës

O

0+4

6

4.

Marrëdhënie me publikun dhe zëdhënia

Z

2+2

5

5.

Zgjidhje konfliktesh dhe vendimmarrja

Z

2+2

5

6.

Politika dhe religjioni

Z

2+2

5

7.

Partitë politike dhe sisteme elektorale

Z

2+2

5

Gjithsej

8+12=20

30

Shënim për lendet zgjedhore: Në semestrin II nga dy lëndë zgjedhore të propozuara studentet duhet te zgjedhin njërën prej tyre, kurse ne semestrin III, IV, V dhe VI nga katër lëndë zgjedhore të propozuara studentët duhet të zgjedhin dy prej tyre.

Ky plan mësimor është hartuar në mbështetje të planeve mësimore të shkencave politike në universitetet të: Zagrebit, Vjenës, Lubjanës, Tiranës, Munih-ut, London School of Economics (LSE)-Londër. Për ndryshim nga planet e këtyre universiteteve, të cilat i kanë 6 deri 8 lëndë për semestër, plani ynë është i kufizuar në 5 lëndë për semestër. * Lendët e pambuluara më mësimdhënës do të plotësohen përmes konkursit ose më angazhim e mësimdhënësve nga UP

* Lendët e pambuluara më mësimdhënës do të plotësohen përmes konkursit ose më angazhim e mësimdhënësve nga UP

v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Universiteti i Prishtinës

Master Program

Shoqëria Civile dhe Zhvillimi Lokal

MA Program nё: Shkenca Politike

Web: http://unipr-mcsld.com

Email: up.mcsld@gmail.com

Moduli

ECTS

L+U

Bartësi i lëndës dhe Asistentët

Semesteri I

Teoria dhe Praktika e Zhvillimit Lokal dhe Planifikimi i Projektit

10 ECTS[1]

2+2

Prof.Bekim BALIQI, Ass.Arben GASHI

Shoqёria Civile

10 ECTS

2+2

Prof.Arben HAJRULLAHU, Ass.Mentor AGANI

Dinamika Grupore dhe Komunikimi

10 ECTS

2+1

Prof.Sahadete LIMANI, Ass. Ardian GOLA

Nr. Total

30 ECTS

11

orë

mësimi

Semesteri II

ECTS

L+U

Bartësi i lëndës dhe Asistentët

Teknikat e hulumtimit dhe analiza

6 ECTS

2

Prof.Arben HAJRULLAHU

Barazia, tё Drejtat e Njeriut dhe Pakicat

6 ECTS

2 +1

Prof.Remzije ISTREFI, Ass. Gezim SELACI

Zhvillimi Lokal dhe Partneriteti

6 ECTS

2

Prof.Sejdi REXHEPI

Politika Sociale

6 ECTS

2

Prof. Lulzim Dragidella

Politikat Publike dhe Qeverisja Lokale

6 ECTS

2

Prof.Bekim BALIQ

Nr.Total

30 ECTS

11 orë mesimi

Semesteri III

ECTS

L+U

Bartësi i lëndës dhe Asistentët

Praktikё

20 ECTS

Korniza Institionale e EU-sё (Institutionet e EU-sё Subvencionet, Prokurimet Publike)

10 ECTS

5+3

Nr.Total

30ECTS

8 ore mesimi

Semesteri IV

ECTS

L+U

Bartësi i lëndës dhe Asistentët

Regjionalismi, Krahasim i Federalismit dhe Kohezioni Social (EU policy/law)

10 ECTS

5+3

Punimi i MA

(Disertacioni)

20 ECTS

MA Teza, 10.000 – 12.000 fjalё (rreth 50-70 f.)

Nr.Total

30 ECTS

8

Ore mesimi

TOTAL

120 ECTS

 

Nr.: 01

Teoria dhe Praktika e Zhvillimit Lokal dhe Planifikimi i Projektit

Ky kurs pёrpiqet tё ofrojё njё kuptim kritik tё temave dhe zhvillimeve qendrore qё e karakaterizojnё zhvillimin lokal nё fillim tё shekullit njёzet e njё dhe faktoreve kyq tё cilёt ndikojnё nё ushtrimin e punёs pёr zhvillim. Gjithashtu ky modul do tё eksplorojё parimet bazё tё teorisё sё zhvillimit lokal dhe aplikimit tё sajё nё suaza tё ndryshme (urbane dhe rurale). Ky modul ёshtё i disajnuar, qё gjithashtu tё ofrojё pjesemarresve aftesite praktike dhe trajnimet e enevojshme nё menyrё qё ti aftesoj ata qё nё menyrё efektive tё angazhohen ne zhvillimin lokal. Vemendje e veqantё i ёshtё kushtuar materialeve tё rasteve pёr studim, material ky i nxjerrur nga suaza dhe pervoja tё ndryshme gjatё punёs nё praktikё nё zhvillimin lokal.

Qëllimi i pergjitheshem i ketij moduli ёshtё qё te siguroj qё pjesemarresit tё zhvillojne tё kuptuarit kritik tё teorise dhe praktikёs sё zhvillimit lokal. Ne veçanti, synohet qё: tё njoftoj pjesёmarresit pёr konceptet kyqe dhe prinicipet e zhvillimit lokal; tё vendosё zhvillimin lokal nё njё kontekst historik - zhvillimin vendorё dhe atё nderkombetarё; tё ju ofroj pjesemarrёsve njё kuptim tё qasjeve tё ndryshme tё zhvillimit lokal; tё ju ofroj pjesëmarrësve një kuptim te faktorëve qё lehetsojnё zhvilimin lokal; nepermjet pёrdorimit tё rasteve per studim do te sigurojё qё pjesëmarrësit do te vetёdijesohen per projektet e ndryshme te zhvillimit lokal

Pjesa e modulit qё flet pёr planifikimin e projekteve ka pёr qellim qё tё ju ofroj pjesemarresve tё kuptuarit e rolit tё planifikimit tё projekteve nё situatat tё ndryshme tё zhvillimit lokal si dhe si mund te perdoren teknikat e ndryshme tё planifikimit tё projeketeve. Pjesemarresit gjithashtu do te paisen me njohuri per perdorimin e teknikave tё planifikimt tё projekteve nёpёrmes rasteve pёr studim dhe shembujve.

Temat qe do te perfshihen janё:

* Kjartёsimi i idesё dhe kontekstit te projektit;

* Pёrcaktimi i objektivave strategjike;

* Identifikimi i çёshtjeve relevante;

* Zhvillimi i planit tё punёs pёr projektin;

* Planifikimi dhe implementimi i strategjisё sё burimeve;

* Vlersimi i rrezikut;

* Vlera e planit te projektit.


Nr.: 02

Shoqёria Civile

Ky kurs do tё ekspolorojё nё mёnyrё kritike konceptet dhe praktikat nё lidhje me idenё e shoqerisё civile me fokus nё shoqeritё nё tranzicion. Ndёr tё tjera do tё eksplorojё si dhe pese ka rёndёsi shoqёria civile dhe cka ёshtё rёndёsia e kёtij koncepti qё ёshtё spikatur si nё studimin akademik ashtu dhe nё zhvillimin praktik nё fushёn e zhvillimit dhe bashkёpunimit dhe nё procesin e shtet formimit. Kursi do tё eksplorojё kornizat teorike tё tё kuptuarit kritik tё konceptit tё shoqerisё civile dhe tё asaj se si ndёlidhet kjo me demokracinё dhe pjesёmarrjen. Ndёr tё tjera gjatё kursit do tё ekzaminohen njё numёr i studimeve relevante (case studyies). Kjo do nxirret nga disa fusha tematike si: mobilizimi pёr çeshtjet e tё drejtavete tё njeriut, barazisё gjinore, çeshtjeve tё ambijentit dhe zhvillimit ekonomik.

Material kryesorё pёr lexim: Edwards, Michael (2004) Civil Society. Cambridge: Polity Press

Nr.: 03

Dinamika Grupore dhe Komunikimi

Njё kuptim i mirёfillёt i dinamikave grupore nuk mund tё pёrfitohet vetem nёpёrmes metodave tradicionale akademike. Qё tё arrihet kjo kёrkohet tё mёsuar nёpermes vetё-refelektimit nga pervojat jetesore. Kombinimi i kёtyre pёrvojave me teoritё dhe teknikat akademike do tё na ndihmojnё qё tё kuptojmё dinamikat grupore. Ky kurs do tё plotёsoj elemenetet esenciale tё zhvillimit lokal siç janё p.sh. pjesёmarrja dhe partneriteti. Pёr kёtё, si “punonjёs pёr zhvillim”, krijimi i kanaleve tё komunikimit nё mes tё nivelit tё poshtёm dhe ati te lartё tё planifikimit ёshtё mjaftё i rёndёsishёm. Kjo kёrkon ndёrtim tё kapaciteteve dhe krijim tё besimit. Ndёrtimi i besimit dhe dialogut nё njё shoqёri nuk mund tё bёhete vetёm me deklarime. Dialogu fillon nё nivelin lokal, nё njёsitё tё vogla dhe nё grupe. Pjesёmarrja e vёrtetё e njerёzve nё formёsimin e jetes sё tyre dhe tё shkruarit e historisё sё tyre nga vet njerezit nёnkupton aftёsimin e tyre qё tё flasin me fjalёt e veta - jo me fjalet e dikujt tjeter. Pjesёmarrja kerkon dialog, dhe dialogu ёshtё i bazuar nё njerёz tё cilёt ndajnё perceprimet e tyre pёr njё problem, ofrojnё mendimet dhe idete e tyre, dhe kanё mundёsi qё tё marrin vendime dhe tё japin rekomandime. Ky kurs do tё japё aftesitё e kёrkuara pёr ndёrmjetesim effektiv dhe udhёheqje effektive tё punёs nё grup.


Nr.: 04

Teknikat e hulumtimit dhe analiza

Ky modul do tё ofroj njё pёrshkrim tё gjёrё tё çёshtjeve kyqe etike, praktike dhe teorike nё fushёn e hulumtimit (policy research), si dhe ofrimin e mundёsive pёr tё ekzaminuar, shqyrtuar dhe reflektuar mbi metodat specifike tё hulumitimit pёrmbajtёsorё shkencorё. Studentёt do tё mёsojnё njё llojllojshmёri tё teknikave lidhur me mbledhjen e te dhёnave, organizimin e kёtyre tё dhёnave, editimin dhe hartimin e raporteve, veqimin e tё dhёnave dhe prezentimin final tё raporteve tё tilla hulumtuese. Pasi qё proceset hulumtimit pёrmbajtёsorё nuk janё asnjёher tё lirauara nga vlerat apo neutrale, ky kurs do tё inkurajoj studentёt tё mendojnё nё mёnyrё kritike se si eshte formuluar hulumtimi dhe si ёshtё diskutuar nёpёrmjet tё ndёrlidhjes sё hulumtuesve, organeve financuese dhe tё tё “hulumtuarve”.

Ky kurs nё veqanti do ti aftёsoj studentёt tё zhvillojnё njohuri pёr disa nga konceptet bazё dhe qasjet nё hulumtimin shoqёrorё, qmuarjen e lidhjes nё mes tё teorisё dhe praktikёs nё hulumtimin social, tё kuptuarit se si hulumtimi shoqёrorё mund tё aplikohet nё mёnyrё efektive gjatё punёs me komunitete dhe familje. Tutje, kompetenca pёr vleresimin dhe zgjedhjen nё kontekstin e dhёnё si dhe kapacitet pёr prёgaditjen dhe implementimin e planit tё hulumtimit, afetsitё pёr formulimin e argumenteve tё arёsyeshme dhe pёr tё analizuar, pёr tё shkruar dhe prezantuar rezultatet e hulumtimit shoqёrorё, vleresimi i çёshtjeve etike nё hulumtimin shoqёrore dhe tё njoftuarit me strategjitё pёr menaxhimin e çeshtjeve etike dio tё pёrmyllin kornizёn e kursit..

Nr.: 05

Barazia, tё Drejtat e Njeriut dhe Pakicat

Kursin e pёrbёjnё kёto tema kyçe:

 • definimi i perceptimit tё nocioneve "ne" versus "ata" dhe mekanizmat e ekskluzionit apo inkluzionit bazuar nё kodin e komunikimit
 • sistemi ndёrkombtarё dhe ndёr-rajonal i Kombeve tё Bashkuara, OSCE-sё dhe Kёshillit tё Evropёs, burimet juridike, monitorimi specifik dhe mekanizmat vendimmarrës
 • konceptet bazike mbi demokracinё, shtetin ligjorё, ekonominё e tregut, tё drejtat e njeriut dhe “standardet” pёr mbrojtjen e tё drejtave tё pakicave nё kontinentin evropian
 • integrimi evropian dhe efektet e tij nё mbrojtjen e tё drejtave tё pakicave nё Ballkanin Perёndimorё
 • tё drejtat nё fushёn e edukimit dhe tё drejtat gjuhësore pёr pakicat nё sisteme tё ndryshme kushtetuese
 • participimi politik i grupeve tё pakicave nё sisteme tё ndryshme kombёtare

Nr.: 06

Zhvillimi Lokal dhe Partneriteti

Qёllimi i kёtij kursi ёshtё tё ofroj pjesёmarrёsve edukimin dhe trajnimin e nevojshёm nё mёnyrё qё tё ju mundёsoje pёrkrahje dhe ndihmoj nё themelimin dhe funksionimin e grupeve vendore pёr veprim dhe partneritete. Ky kurs do tё fokusohet nё pregaditjen dhe implementimin e strategjive vendore tё veprimit si kornizё e integruar e veprimit. Temat qё do tё shtjellohen do tё perfshijnё: tё kutuarit e qasjes sё partneritetit pёr zhvillim lokal; krijimin e partneritetit lokal pёr zhvillim; prioritetin e nevojёs lokale socio-ekonomike; zhvillimin e planit strategjik lokal; zhvillimin e afёtsive pёr identifikimin e projekteve dhe zhvillim; menaxhimin e strategjisё lokale tё zhvillimit.

Nr.: 07

Politika Sociale

Qёllimi i kёtij kursi ёshtё qё tё analizojё dhe eksplorojё çeshtjet e politikёs sociale me vёmendje tё posaqme nё disciplinёn dhe praktikёn e zhvillimit lokal. Ne veçanti ky kurs pёrgaditё studentёt duke i njoftuar ata me politikat sociale nё kontekstin evropian nё mёnyrё qё tё kuptojnё mё mirё disa nga dilemat sociale me te cilat ndeshen njerezit nё lidhje mё dispozitat e shёrbimeve nё fushёn e banimit, edukimit, mirёqenjes dhe shёndetesisё si dhe rolin e punёtorёve vendorё pёr zhvillim nё kёto çeshtje. Kursi fillon me njё njoftim nё fushen teorike tё politikes sociale, gjendjen e barazisё dhe mirёqenjen nё perspektivёn bashkёkohore. Studentet do tё fitojnё njё vlerёsim tё çёshtjeve kyqe nё poltikat sociale bashkёkohore evropiane duke analizuar kornizёn e politikёs dhe nё instanca tё veçanёta do tё mёsojnё pёr qasjet e ndryshme pёr zgjedhjn e çeshjeve shqetёsuese sociale. Pas pёrmbushjes sё sukseshme tё kёti kursi studentet do tё jenё nё gjendje tё demnonstrojnё vetёdije kritike pёr çёshtjet sociale dhe problemet; do tё kuptojnё faktorёt institucional tё rёndesishem per ndёrrrimin e politikave nё fusha tё caktuara; tё veleresojnё ndikimin e politikёs sociale pёr shfrytёzuesit e shёrbimeve; tё kominikojnё ide dhe argumente nё mёnyrё efektive nё formё gojore dhe nё tё shkruar; tё bashkёpunojnё nё menyrё efektive me studentёt e tjerё.


Nr.: 08

Politikat Publike dhe Qeverisja Lokale

Qёllimi i kёtij kursi ёshtё i trefishte: Sё pari tё njoftojё studentet me nocionin dhe pozitёn e shtetit nё politikat bashkёkohore. Nё veçanti, ky modul do tё ekzaminojё zhvillimin e ‘publikut’ nё historinё moderne tё politkёs, zhvillimin dhe pozitёn e tanishme; qё tё vlersojnё nё menyrё kritike teoritё konkurente tё shtetit dhe tё diskutojnё se si politikat mund tё interpretohen si produkt i teorive tё tilla; ti njoftojё studentёt me zhvillimet e reja nё administratёn publike, tё reflektuara dhe te kuptuara ‘gjere’ si lёvizje prej qeveriseqeverisje. Sё dyti tё planifikojё dhe diskutojnё politikat publike si koncept, karakterisitikat e saj dhe modelete konkuruese tё proceseve politike. Dhe sё treti tё perkufizoj dhe pershkruaj se si teoritё e paraqitura nё pjesёn e parё ndikojnё nё marrёveshjet e qeverisё, posaqёrisht nё zhvillimin e formave tё reja tё qeverisjes. Gjithnjё e mё shumё autoritete lokale janё duke perfshirё njё numёr tё madh tё aktorёve nga fusha tё ndryshme (organizata private dhe shoqerinё civile, qytetarё individualisht etj.) nё procesest e qeverisjes.

Pjesa e dytё e kursit do tё pёrcaktojё metodat e pjesёmarrjes sё kёtyre grupeve dhe do tё skicojё se si qeveritё nё Evropё janё duke adaptuar teknika tё ndryshme tё pjesёmarrjes pёr qellime tё ndryshme. Nepermjet vleresimit tё aftёsisё sё grupeve tё shoqerisё civile pёr tё ndikuar nё rezultatet e politikave nё nivelin lokal do tё krijohet edhe pjesa kritike e kёtij moduli. Simbas nevojёs kursi do tё hartoj njё seksion qё do tё diskutojё teknikat bashkёkohore administrative, perfitimet dhe ramjet.

Nr.: 09

Praktikё

Sё paku nga njё student/e do tё mbajё pjesёn praktike tё studimeve nё Universitetet partnere nё Galway tё Irlandёs dhe nё Graz tё Austrisё. Pjesa tjetёr e kandidatёve do tё absolvoj pjesёn praktike nё Ministritё Kosovare si dhe nё instuticionet tjera vendore.

Nr.: 10

Korniza Intuitionale e EU-sё (Institutionet e EU-sё Subvencionet, Prokurimet Publike)

Ky kurs do tё ofroj njohuri pёr njё kuptim tё plotё tё aspekteve mё esenciale tё procesit tё integrimit nё UE dhe posaqёrisht relevancёn e procesit tё integrimit pёr rajone tё ndryshme nё UE si:

 • pasqyrё mbi organizimin kushtetuesё tё UE-sё (funksionimi, mardhёnjet e brendshme dhe procesi vendimmarrёs i institucioneve tё ndryshme)
 • konceptet bazё tё sё drejtёs evropiane (principet e pёrgjithёshme, jo-diskriminimi, tё drejtat themelore, harmonizimi i tegut tё brendshëm dhe konkurenca) me njё pasqyrё pёr studentё pёr njё kuptim praktikal tё materieve dhe çështjeve ligjore tё UE-sё
 • Komisioni, Kёshilli, Parliamenti: pushteti, struktura dhe procedurat e vendimmarrjes
 • procedurat ligjvёnse nё UE
 • natyra e legjislacionit tё UE-sё dhe burimet primare tё tij
 • burimet dytësore dhe instrumentet tjera ligjore
 • analizë instrumenteve ligjore tё UE-sё (Direktivat, Reguloret, Vendimet etj.)
 • principet e pёrgjithёshme tё legjislacionit tё UE-sё (jo-diskriminimi, subsidiariteti, proporcionaliteti etj.)
 • organizimi dhe funksionimi i Gjykatёs Evropiane tё Drejtёsisё
 • liria e lëvizjes sё mallrave, shërbimeve, kapitalit dhe personave
 • implementimi i legjislacionit tё UE-sё nё nivelin kombёtarё dhe nё nivelin e UE-sё (Komitologjia)
 • krahasim i përvojave tё ndryshme nga e kaluara, e tashmja dhe perspektivat nё tё ardhmen – zgjerimi i UE-sё dhe identifikimi i pёrvojave si njё provokim krizash dhe fenomen konflikt-zgjidhёsh

Nr.: 11

Regjionalizmi, Krahasim i Federalismit dhe Kohezioni Social (EU policy / law)

Ky kurs do tё ofroj njohuri pёr njё kuptim tё plotё tё aspekteve mё esenciale tё procesit tё regjionalizmit, federalizmit dhe kohezionit social nё aspektin e pёrmbajtjes sё politikave dhe normave ligjore tё UE-sё dhe do tё shtjelloj kёto pёrmbajtёje:

 • përvoja e integrimit evropian perëndimor nga aspekti i perceptimit tё marёdhёnieve nё mes “Lindjes” dhe “Perendimit” dhe perceptimi i koncepteve si “federalismi” nё raport me kuptimin e dinamikës sё rreziqeve, dështimeve dhe "sukseseve" tё integrimit
 • pozita kushtetuese e entiteteve rajonale nё UE-nё e zgjeruar
 • dimensioni ekonomik i rajoneve nё hapёsirёn ekonomike evropiane
 • autonomia vendimmarrëse politike nё nivele tё ndryshme tё qeverive nё njё hapёsirё tё vetme kushtetuese evropiane
 • de-vulicioni i sistemit federal nё Evropёn perëndimore: Belgjika, Spanja, Italia
 • transicionet aktuale nё aspektin e regjionalizmit nё Evropёn perëndimore: Mbretëria e Bashkuar Britanike, Franca
 • zhvillimet aktuale nё fushёn e regjionalizmit nё shtetet e reja anëtare tё UE-sё
 • qeverisja shumë-rrafshore nё Evrope
 • Karta Evropiane pёr Qeverisje Lokale. Kongresi i Autoriteteve Lokale dhe Regjionale nё Evropё
 • bashkëpunimi ndёrkufitar nё Evropёn perëndimore
 • akomodimi i situatave post-konfliktuale nёpёrmjet strukturave federale
 • iniciativat rajonale nё Evropën juglindore
 • rajonet nё tranzicion nё vendet e Evropës juglindore
 • rajoni si faktor ekonomik, si do tё mund tё jenё rajonet e suksesshme nё ekonomi
 • rritja ekonomike rajonale dhe lokale dhe modelet e kohezionit
 • strategjitë rajonale tё zhvillimit dhe pabarazia
 • instrumentet e ndryshme tё mbështetjes nga UE si fondet strukturale, iniciativat e komunitetit, dhe ato relevante pёr kandidatët e asociimit
 • Politikat e menaxhimit tё fondeve strukturore tё UE-sё nё nivelin lokal dhe rajonal
 • politikat e punësimit dhe politikat sociale tё EU-sё. Lufta e UE kundër ekskluzionit social
 • strategjia e punësimit nё UE
 • politikat e UE-sё nё fushёn e imigracionit dhe integracionit
 • barazia gjinore nё UE

Nr.: 12

Punimi i MA (Disertacioni 20 ECTS)

Studentёt do tё pёrmbyllin programin MA me pёrpilimin e njё disertacioni (MA thesis) qё duhet tё ketё mes 10.000 dhe 12.000 fjalё (rreth 50-70 f.) dhe tёrheq 20 ECTS.[1] Sipas Zyrёs pёr ECTS pranё UP-sё secili kurs duhet tё ketё 6 – 10 ECTS.